Ukorijenjeni u zeleno

Zasadite drvo i novu šumu zajedno s proizvodima Tea Tree. „Paul Mitchell“ ponosno podupire Reforest'Action, organizaciju za zaštitu okoliša koja pomaže u sadnji novog drveća diljem svijeta na područjima gdje je to najpotrebnije. Inicijativa „Tea Tree: Ukorijenjeni u zeleno“ obvezala se da će:

 • zasaditi 750.000 stabala do kraja 2019. godine;
 • očuvati kišne šume i kalifornijske šume s ciljem osiguranja zaštite okoliša;
 • pomoći u usporavanju klimatskih promjena uništenjem 100.000 tona CO2 putem životnog vijeka novozasađenog drveća;
 • pomoći lokalnoj ekonomiji povećanjem dohotka uporabom i preradom plodova drveta Maya Nut (drvo Ramon) i kakaovca;
 • pomoći u stvaranju plodne zemlje i time povećati zaštitu tla, što posljedično poboljšava životni vijek bilja;
 • učiti djecu o tome koju ulogu ima drveće i šume u njihovu svakodnevnom životu.

 

STABLIMA SE BORIMO PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Rušenje šuma doprinosi globalnom zatopljenju i uzrok je za približno 15% emisija stakleničkih plinova. Za vrijeme svog životnog vijeka, stabla koja posadimo ukloniti će 28.333 tona CO2 iz naše atmosfere.

Stabla tamo gdje su najpotrebnija

Stabla sadimo na tri područja:

icon image of california

California

Šuma Stanislaus National Forest

2013. godine u požaru u Sierri Nevadi u Kaliforniji izgorjelo je više od 100.000 ha.

icon image of peru

Peru

San Martin

Pokrajina San Martin u Peruu, dom mnogih biljnih i životinjskih vrsta, posljednjih se godina brzo smanjivala zbog sječe drva, rudarstva, poljoprivrede i velikog priljeva imigranata.

icon image of haiti

Haiti

Na Haitiju, gdje je rušenje šuma ozbiljan problem za okoliš. Zbog krčenja dolazi do erozije tla. Procjenjuje se da je 702.846 m2 površinskog sloja tla isprano, te oštetilo nasipe, sustave navodnjavanja, ceste i obalni morski ekosustav.

Liječimo zemlju, pomažemo ljudima

Organizacija Reforest'Action odabrala je drvo Maya Nut za pošumljavanje u Peruu. Stabla će zasaditi lokalne zajednice koje će nakraju proizvoditi, prodavati i jesti njihove plodove. Odraslo drveće, odnosno oko 0,01 km2  površine zasađenog drveća može osigurati 15.000 $ dohotka godišnje, a osim toga uništiti ugljikov dioksid u zraku, što pomaže u rješavanju klimatskih promjena.

Na Haitiju se organizacija Reforest'Action obvezala na sadnju kakaovca jer njegove plodove kupuju poljoprivrednici po provjereno poštenoj cijeni te ga zatim izvoze proizvođačima visokokvalitetne čokolade, što stvara dodatne prihode. To ujedno pomaže roditeljima da lakše prehrane svoju djecu te da im plate školarinu i školski pribor. Osim toga, zasađeno drveće pomoći će u ublažavanju klimatskih promjena.

O drvetu Maya Nut

 • Drvo Ramón ili Maya Nut (Brosimum alicastrum) može narasti do 40 m visine i više od 2 m u promjeru.
 • Sjeme i plodovi drveta koji imaju okus po lješnjacima, listovi, cvjetovi i pupoljci najpopularnija su hrana za čak 85 % tropskih ptica i sisavaca kao što su urlikavci (južnoamerički majmun s repom za hvatanje).
 • Stabla Maya Nut ključna su biljna vrsta za očuvanje bioraznolikosti u tropskim krajevima.

O kakaovcu

 • Stabla kakaovca pomoći će u obnovi južnog dijela haićanske šume koju je dramatično oštetio uragan Matthew u listopadu 2016. godine.
 • Drveće pomaže u smanjenju opasnosti od klizišta, sprječava isušivanje rijeka i pridonosi očuvanju lokalne biološke raznolikosti.